søndag den 24. marts 2013

Toldbod Bodega

En weekend i februar havde jeg fornøjelsen af at besøge den hyggelige og meget danske beværtning,  Toldbod Bodega på Esplanaden 4. Stedet ligger kun et stenkast fra 'Mølleren´s' hovedkontor, og de får da også tit fyraftensbesøg af jakkesættene derfra. I gamle dage hed vejen Toldbodvej og derfra har den fået sit navn. Stedet emmer af historie og bl.a. har komponisten Lumbye boet i bygningen, og her har han skrevet "Champagnegaloppen" (siges det).



Jeg havde i dagens anledning besøg af en veninde, og med en fri lørdag aften i udsigt, kunne vi tillade os at gå i gang med både øl og snaps. Toldbod Bodega er en frokost-restaurant om dagen og har en mere solid aftenmenu med fine danske retter på menuen. I weekenderne er det dog også "blot" en bodega hvor man kan rafle og hælde pilsnere indenbords.



Jeg kom lidt tidligere end aftalt og blev sat i det første lokale man møder når man kommer ind,  hvor vores reserverede bord stod klart.  

Når man kommer ind møder man først den store bar lige foran, og går man herfra til højre kommer man videre ind i restaurantens lokaler. Der er rigt pyntet i lokalerne, med deres helt egen stil. Store grene hænger i loftet, og i dem udsmykninger med bl.a. påskeæg, som man må forvente er sat op, grundet den kommende højtid.

Jeg blev spurgt om drikkevarer i ventetiden, og valgte yderst beskedent at starte med en danskvand UDEN citrus. I mens kunne jeg passende kigge nærmere på vægudsmykningen der blandt andet bestod af malerier af danske konger og dronninger, samt diverse billeder og udklip der har med stedet eller deres gæster at gøre. Dette går fint i spænd med stedets "hjemmeside" (den SKAL opleves), der naturligvis har et direkte link til næsten-naboen, Kongehuset.dk (Og det har jeg også nu :)  )

Da min gæst dukkede op, blev det hurtigt besluttet at der skulle store fadøl på bordet hvilket så vidt vi kunne bestemme, bestod af pilsnere fra Thisted Bryghus. En flot, frisk og skummende classic, med mørk fylde var hvad vi fik serveret.

Menukortet er et rødt stykke lamineret papir, der ikke gør meget væsen ud af sig, men det er jo indholdet der tæller. Min gæst valgte at starte med karrysild hvor jeg selv valgte den stegte sild. Karrysilden var meget fint afbalanceret og man kunne virkeligt smage at der var karry i, i forhold til hvad man af og til oplever med sild i glas. Den hjemmelavede stegte sild kom varm og dampende på bordet, hvor andre serverer dem mere i den lunkne kategori. Der var en eminent smag, der vekslede fint mellem det sure og det søde. Til silden blev der serveret løg og mega-kapers. Mega-kapers har jeg sjældendt mødt på min vej, men de smager fantastisk og har et dejligt 'bid'.

Snapsen skulle vi selv råbe op om, men vi fik til gengæld en halv flaske ind på bordet, således at vi selv kunne bestemme mængden. Snapsen var deres hjemmelavede Høeberg Akvavit der varmt kan anbefales. Akvaviten er opkaldt efter Peter Petersen Høeberg der for maaaaaaaaange år siden først brændte akvavit i Skt. Peders Stræde / Pisserenden i København (vi snakker 1860 erne) men sidenhen på Toldbodvej 4, der senere blev til Esplanaden 4. 
Det behøver vel ikke være en hemmelighed at vi fik kørt hele flasken tom, inden vi spadserede ud i de Københavnske gader igen.

Efter silden fik vi begge serveret klassikeren 'dyrlægens natmad', der jo som bekendt består af leverpostej, sky, saltkød og løg. Madderne blev, ligesom silden, serveret på seperat fad, så vi selv skulle tage dem på vores tallerkener, intet ondt i det. Det var virkeligt store snitter der her blev serveret, og der var vel 5-7 stykker saltkød på hvert stykke. Man kan roligt kalde Toldboden Bodega's smørrebrød for højtbelagt. Smagen var rigtig god og leverpostej og saltkød var ligeligt fordelt. Dog virkede det som om saltkødet måske har stået fremme i for lang tid, da der var en form for skjolder eller hinde på. Den var dog kold ved serveringen og smagen fejlede som sagt intet. Men jeg har set saltkød der har set friskere ud.

Der var ikke mange mennesker i restauranten den lørdag vi var på besøg. Det skyldtes at hele stedet var reserveret til et større arrangement senere på eftermiddagen, men da vi havde bestilt bord i rigtig god tid, lod de os komme til. Der sat et par på et bord i samme lokale, der mest af alt lignede meget tilfredse stamkunder, og ellers var der lidt spredte selskaber i det store tilstødende lokaler.

Betjeningen var generelt meget venlig, og snakkede med os begge om løst og fast. Hun var meget behjælpelig til at fortælle os om stedets historie, men omvendt stod mit første fadølsglas tomt i flere minutter, før jeg selv blev nød til at kaste hånden i vejret og bede om friske forsyninger. 

Alt i alt en rigtig lækker frokost på Toldbod Bodega, hvor specielt den stegte sild sprang ud som noget særligt.
Regningen endte på syvhundredenogleogfirshalvfems stykker, for to personer, inkl en halv flaske snaps og fire store fadøl.


View Larger Map

Toldbod Bodega
Esplanaden 4
1263 København K
33 12 93 31

Ingen kommentarer:

Send en kommentar